_DSC3661-web

Is een Old english bulldog goed te trainen?

Mijn gouden raad: “Blijf weg bij de traditionele hondenscholen!”

Je hoort het nogal vaak dat bulldogs koppig zijn en moeilijk te trainen, maar ik kan je het tegendeel bewijzen….  Ik heb ondertussen 5 Old English Bulldogs opgevoed en zelfs getraind in de hondensport en ik kan je dus het bewijs leveren dat ze fantastisch goed te trainen zijn.

Vanwaar die uitspraak dan zul je denken… Wel heel simpel, het is de trainingsmethode die het hem doet maar ook de consequentie waarmee je het doet.  Ze zijn zo slim dat, wanneer je niet oppast, ze jou gaan trainen ipv dat jij hen traint.  Maar ook dit is van toepassing op zoveel andere rassen ook.

In eerste instantie moet je ze op een possitieve manier trainen en waar ik zo van hou is ze te trainen dmv shaping of capturing.  Deze trainingsmethode zorgt ervoor dat ze zelf gaan nadenken en oplossing gaan bieden.  Ze gaan dus eigenlijk zelf uitzoeken wat wij als mens bedoelen en dat maakt het voor hen zo leuk.

Hierdoor krijgen ze het gevoel dat ze ook zelf iets te zeggen hebben.

Capturen is eigenlijk een aangeboden gedrag gaat belonen, dus uw hond biedt iets aan bijv gaat zitten en dan ga je daarop verdertrainen.

Shapen is daarentegen je hond zo opzetten dat hij iets gaat doen in de richting van het uiteindelijke doel.  Bijv je zet een bakje klaar met een bal of iets dergelijks ernaast.  Het uiteindelijke doel is de bal in het bakje leggen.  Het eerst wat een hond doet is waarschijnlijk eraan snuffelen en dat is stap 1 dat je beloond.  Gaat dat goed dan kun je het moeilijker maken en gaan belonen wanneer hij de bal bijvoorbeeld wilt vastnemen en zo bouw je verder op.

De Old english bulldog wilt zo graag zijn eigenaar pleasen en dat is iets waarvan je moet profiteren en start op deze methode al van kleins af aan zodat je hond het niet afleert om iets van gedrag te durven aanbieden, want daar gaat het op veel hondenscholen mis.  Ze leren daar een hond te wachten om iets te ondernemen, want bieden ze iets aan dat er niet werd verwacht dan worden ze afgestraft door bijv een snok aan de riem.  Om dat te voorkomen wordt je hond passief en durft hij niets meer aan te bieden en wat nog het ergst van al is, is dat je het vertrouwen dat je hond in je had ook verdwijnt en dat is net iets waar ik als trainer zoveel belang aan hecht.

Mijn gouden raad voor elke puppyeigenaar, maar zeker voor Old English Bullogs puppie & aanverwante rassen blijf ver weg van traditionele hondenscholen, want je wilt juist een hele hechte band met je pup vormen die gebaseerd is op wederzijds respect en vertrouwen…

Kelly