Rughernia bij Old English Bulldog

Als we het over de rug van de honden hebben, gaan we voornamelijk kijken naar hernia’s.  Zowel in de hals als in de rug kunnen hernia’s optreden.  Ook dit sluiten we graag uit bij onze honden, vandaar dat we dit ook laten nakijken alvorens de hond op te nemen in ons fokprogramma.

Wat is een hernia?

Bij een hernia scheurt het stevige bindweefsel van de tussenwervelschijf en komt de gel-achtige kern naar buiten. Deze massa kan dan vervolgens op het ruggenmerg drukken of op een uit het ruggenmerg tredende zenuw. We spreken dan van een Hernia Nucleosus Pulposa, of kortweg een hernia.

Hernia’s komen het meeste voor in de nek (nekhernia), op de overgang van de borstwervels naar de lage ruggenwervels en op de overgang van de lage ruggenwervels naar het heiligbeen (lage rughernia).

Welke honden hebben het meeste last van hernia?

Het meest berucht is natuurlijk de teckel, door de enorme lange rug lijken de tussenwervelschijven op de overgang van borst naar lage rug extra gevoelig. Dit geldt eigenlijk voor alle langgerekte rassen. Over het algemeen kunnen we zeggen dat nekhernia’s bij zowel grote als kleine honden voorkomt. De lage rughernia komt het meeste voor bij de grote rassen.

Rassen waarbij de hernia veel voorkomt zijn: Teckel, Basset, Beagle, Franse bulldog, Lhasa Apso, Pekingees, Shih Tzu, Maltheser en de Welsh corgi.

Gelukkig zijn old english bulldogs hierom niet bekend, het is ook geen groot ras.  Toch laten we dit ook graag bij al onze honden nakijken.

Wat zijn de verschijnselen van een hernia?

Verlamming- en uitvalsverschijnselen

De symptomen zijn afhankelijk van de plaats waar het kernmateriaal op drukt. Bij druk op het ruggenmerg zullen uitval- en verlammingsverschijnselen overheersen. Uitval kan variëren van een poot of tot alle vier de poten.

Pijn 
Bij druk op de uittredende zenuw zal de hond vooral pijnlijk reageren. De pijn kan variëren van licht tot zeer heftig!
Combinatie van pijn en uitval. Het kan natuurlijk ook dat er zowel pijn is als uitval.

Vage verschijnselen
Let op! Soms zijn de verschijnselen helemaal niet zo duidelijk. Een hond kan bijvoorbeeld ook alleen maar met de nageltjes over de grond slepen of wat moeite hebben met eten (pijn in de nek bij het reiken naar de bak).

hernia