Beweging opbouwen

Ik kan het niet voldoende benadrukken, maar uw pup heeft maar een beperkte beweging nodig en vooral heel veel structuur en voorspelbaarheid! Een pup heeft minstens 18u rust nodig.  Dit om alle prikkels te verwerken, maar ook zodat botten, gewrichten, pezen en spieren goed kunnen ontwikkelen.

Hoe meer je hier rekening mee houdt, hoe aangenamer de puppy -& puberperiode zal zijn maar vooral hoe langer je zult kunnen genieten van uw hond (in functie van arthrose ed)

Beweging

Maak een keuze van wat voor beweging je doet ofwel ga je wandelen ofwel ga je spelen, maar niet en en. Dit doe je 2 keer per dag, absolute max is 3 keer en je houdt je aan de 5-minuten-regel, dus:

  • pup 8 weken = 10min
  • pup 3mnd = 15 min
  • pup 4mnd = 20min
  • pup 5mnd = 25min
  • pup 6 mnd = 30 min

dit totdat je pup 1,5jaar is omdat je dan zeker bent dat de groeischijven volledig gesloten zijn

Spelen met je pup

niet te wilt en zeker niet achter balletjes aan.  Het brute stoppen of erachteraan springen zorgen voor belasting van de gewrichten. Trekspelletjes doe je heel zachtjes en je sleurt je pup/jonge hond zeker niet omhoog.

Denk aan de ondergrond!!!

gladde vloeren, mul zand, putjes in de grond kunnen heupdysplasie of gescheurde kruisbanden in de hand werken!!!

Fietsen of lopen met je hond

vanaf 12 maanden kun je dit rustig opbouwen, denk daarbij aan een start-2-run.

de eerste 2 weken begin je erg langzaam: 2 a 3 keer 5 minuutjes is meer dan voldoende om rustig op te bouwen

Trappen

Trappen zijn voor geen enkele hond en dus geen enkel ras goed!

We spreken hier over een trap, een trede of afstapje kan best, maar dan nog moet je dit beheerst laten doen en een pup er niet af laten springen en al zeker geen 10 keer op een dag.

Een volledige trap vermijd je het best, maar kan vanaf 12mnd.  Natuurlijk ook geen 5x/dag en vooral gecontroleerd aan de leiband!

Vermijd té veel trappen met grote (zware) rassen.

Let op het tempo; dit moet rustig en beheerst zijn, hij mag zeker de trap niet afstormen
Vermijd gladde of open trappen
Risicohonden: kleine en kortbenige honden, honden met overgewicht, weinig conditie
Laat de hond niet 10 keer de trap op en af lopen, maar leer hem toch van op een goede manier trappen te lopen

Trainen / hondensport

Naast de bovenvermelde sporten, is de old english bulldog een slimme actieve hond.  Wat wij echter niet aanraden is aggility omdat dit te belastend is voor hun gewrichten.

Een mooi alternatief is HOOPERS.  Dit is het afleggen van een parcour op afstand, maar zonder belastende hindernissen zoals een kapel, slalom enz.  Heb je interesse dan kun je dit ook bij ons training volgen.  Wij geven “hoopers for fun” (niet wedstrijdgericht).

Daarnaast kun je puppyles volgen bij ons.  Wij geven op een positieve manier les waardoor je hond gemotiveerd is om dingen voor en met je te doen.  Belangrijk in onze puppylessen is de band tussen jullie opbouwen en een zelfzekere hond creeëren die goed kan functioneren in onze als maar drukkere maatschappij.

De puppylessen worden gecombineerd met body & balans oefeningen zodat je pup al zijn ledematen op een correcte manier leert te gebruiken.