Reserved sneeze

Reversed sneeze komt bij heel veel honden voor, is het iets eigen aan de Old English bulldog?  Absoluut niet, elke hond van eender welk ras kan dit doen.

Wanneer je het voor het eerst ziet en het niet kent ziet het er eng uit, maar meestal is het onschuldig.

Wat is het en hoe ziet het er uit?

De oorzaak van reversed sneeze ligt in het gebied tussen neusholte en het zachte gehemelte.  Wanneer er in dat gebied iets is dat irriteert dan kan reversed sneeze optreden.  Het is eigenlijk een poging van het lichaam om de irritatie te verwijderen.  Je kunt het vergelijken met niezen.

Het ziet er heel typisch uit en wanneer je het eenmaal hebt gezien dan herken je het meteen.  Op youtube vind je er verschillende filmpjes van.
De hond ademt eigenlijk geforceerd in door de neus waardoor er een soort snurkend geluid te horen is.  Het stopt meestal vanzelf na 1-2min.

Hoe kun je je hond helpen?

Reversed sneeze gaat vanzelf over, toch kun je enkele handelingen doen waardoor het sneller stopt:

  1. wrijf over de keel van je hond zodat hij slikt
  2. hou de neus voor een paar sec dicht
  3. blaas even kort vanop een afstandje in de neus

 

Meestal lukt het om dan de reversed sneeze te onderbreken, maar de kans is groot dat hij een beetje later terug begint (denk aan de irritatie die het lichaam wilt verwijderen)
Hoe eng het er ook uitziet, je hond kan niet stikken.

Wanneer naar de dierenarts?

Kwaad kan het niet, zoals eerder vermeld is het een natuurlijke reflex van van het lichaam om een irritatie te verwijderen.  Enkel wanneer de hond dit plots heel erg veel doet op een dag of wanneer je hond er niet meer mee stopt dan kan er wat anders aan de hand zijn zoals:

  • grasaren in de neus of een ander vreemd voorwerp, misschien wel insect
  • ontsteking
  • neusmijtinfectie
  • enz