Neus van een Old English Bulldog

U kent het wel, knorrende honden…  Iemand dat niet stilstaat bij de oorzaak vind het best nog wel grappig en schattig, tot op de moment dat u merkt dat uw hond snel buiten adem is, moeilijk mee op wandeling kan en je hem in de zomer moet binnenhouden omdat hij bijna geen lucht krijgt door het warme weer

In medische termen wordt dit Branchycephaal Obstructief syndroom (BOS) genoemd.

Dit is 1 van de dingen waar we goed op letten bij de keuze van de teef en de reu, want wij willen gezonde neuzen.  Zonder gezonde neuzen, zul je nooit een hond hebben die een actief leven kan hebben, laat staan een echte werkhond voor de hondensport.

BRANCHYCEPHAAL OBSTRUCTIEF SYNDROOM

Bij het BOS zien we één of een combinatie van onderstaande afwijkingen:

Door de vernauwde neusgaten zal de ingeademde lucht door een kleinere opening naar binnen moeten. Vergelijk dit met ademen door een rietje. De honden moeten meer moeite doen om goed in te ademen en de hond kan gaan snurken en knorren. Het te lange gehemelte wordt tijdens de ademhaling een stukje te keel ingezogen en blokkeert in meer of mindere mate de ademweg. Een te nauwe luchtpijp (trachea hypoplasie) zorgt er voor dat de ademhaling nog meer bemoeilijkt wordt; de lucht moet immers door een nauwer buisje naar de longen. De verhoging van de luchtsnelheid in de keel zorgt er tevens voor dat de amandelen (tonsillen) naar buiten puilen waardoor de luchtweg nog nauwer wordt. Zwelling van de slijmvliezen door irritatie zal de ademhaling nog meer bemoeilijken (laryngeale collaps). Niet alle componenten van het complex komen bij alle honden voor en ook de ernst van de afzonderlijke afwijkingen kan erg verschillen. Uiteindelijk resulteren bovenstaande afwijkingen in een bemoeilijkte ademhaling met als gevolg een continu zuurstoftekort voor de hond.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen die kunnen optreden zijn allemaal het gevolg van een bemoeilijkte ademhaling zijn: