_DSC7973-web

Hondenlosloopweide een goede keuze?

voor een no-go

Volgens de wetgeving moeten honden in ons land aangelijnd zijn en dat overal.  Ze stellen als alternatief de hondenlosloopweides voor, maar is dit wel zo’n goed alternatief?

Het grootste nadeel van zo’n losloopweides is dat je nooit vooraf weet welke honden er zijn en vooral niet hoe stabiel of correct deze honden zijn naar andere honden toe EN daarbij komt dat nogal veel eigenaren maar van het principe zijn dat ze het zelf maar moeten regelen of dat ze eigenlijk geen kennis hebben van wat correct hondengedrag of hondenspel is.

Wanneer ik eens ga kijken, aan de zijkant, dan zie ik veelal slechte communicatie van honden, fout speelgedrag, enz en helaas geen enkele eigenaar die dit herkent.

Stel je hebt een hond die erg onzeker is en je gaat daarmee naar een hondenlosloopweide waar dan 1 of meerdere honden op afrennen dan is dat niet positief naar zijn zelfvertrouwen toe of naar het zelfvertrouwen in andere honden.  Dit is dus geen positieve ervaring voor je hond.  Als je geluk hebt dan snauwt je hond niet naar die andere honden, allez geluk… eigenlijk is het zijn volste recht en mag je hem daar zelfs niet voor afstraffen, want die andere honden benaderen hem verkeerd dus zijn zij eigenlijk in de fout.

Je wilt niet weten wat voor invloed dit heeft als je het met een pup zou doen.  Op zo’n moment ben je dus niet aan het socialiseren maar je pup/hond aan het traumatiseren. 

WAT IS EEN GOED ALERNATIEF?

Ik ben zowieso grote voorstanderd van “verantwoord los” te wandelen met je hond (ookal is het bij wet niet toegestaan).  Dit moet natuurlijk goed aangeleerd worden en je moet je aan bepaalde voorwaarden houden.

Een ander alternatief zijn de losloopgebieden die je kan huren voor je hond.  Je kan hier afspreken met een kennis die ook een hond heeft.  Wanneer je hond 1 of 2 stabiele vrienden heeft dan ben je veel beter af dan in zo’n losloopweide

Kelly